Ads 468x60px

.

vineri, 11 octombrie 2013

Greuceanu

Greuceanu.Zmeii fura luna si soarele de pe cer, tinutul imparatului Rosu ramanand in intuneric. El promite mana fiicei sale si jumatate din imparatie celui care va elibera astrii, dar incercarile unor voinici s-au dovedit zadarnice.
 Greuceanu intervine pentru ei si cere permisiunea imparatului de a-si incerca si el norocul, primind incuviintarea acestuia.Cei doi frati trec pe la Faurul-Pamantului, cu care Greuceanu se sfatuieste trei zile si trei nopti. Greuceanu si fratele sau se despart dupa ce stabilesc locul de intalnire.Umbland mai mult "in sec", fratele voinicului se intoarce la locul stabilit si se bucura  vazand soarele si luna pe cer. intre timp, Greuceanu ajunge la casele zmeilor si afla despre siretilcurile lor.
 El reuseste sa-i invinga pe primii doi zmei, dar lupta cu"tartorul", "tat-al zmeilor", este mai grea. Voinicul il ucide pana la urma si afla unde sunt inchisi astrii. Voinicul elibereaza soarele si luna, spre bucuria intregii omeniri. Se intoarce la locul de intalnire si, impreuna cu fratele sau, merge la Faurul-Pamantului.
 El scapa de cele doua zmeoaice transformate, care incearca sa-si razbune sotii ucisi, dar sunt apoi urmariti de mama zmeilor transformata intr-un nor. isi gasesc salvarea in "cusnita" Faurului-Pamantului care o ucide pe zmeoaica dandu-i sa inghita chipul lui Greuceanu facut din fier si inrosit in foc. Cei doi pleaca spre tinuturile imparatului Rosu, iar fratele lui Greuceanu se grabeste sa anunte la curte "izbanda cea mare".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu